Leiding worden

What the hell is Open Kamp?

Open Kamp is een ervaring. Het is een uitdaging om een week te gaan kamperen met kinderen en jongeren voor wie scouting niet vanzelfsprekend is. Men noemt ze wel eens kinderen en jongeren uit 'maatschappelijk kwetsbare gezinnen'.

Open Kamp wil deze kinderen en jongeren de kans geven om kennis te maken met scouting, door met hen op kamp te gaan.

We trekken een weekje de natuur in. We spelen en leven buiten. We doen bosspelen of gaan op tocht. We knutselen of maken een kamp. Bovendien komen ook de kleine kneepjes van het vak aan bod: een vriend helpen, zelf een potje koken, je mening zeggen, samen de tent opruimen, ...

De kinderen en jongeren op Open Kamp hebben elk hun eigen verhaal, elk hun eigen achtergrond. Als leiding leer je hiervoor open te staan en leer je hun situatie beter in te schatten. Het is een stapje buiten je eigen groep zetten. Het is niet altijd gemakkelijk en misschien zal je het deksel op de neus krijgen. Een goed gelukte activiteit blijft je wel 10 keer langer bij dan een activiteit met je eigen groep.

In de eerste plaats willen we de kinderen een leuke, ontspannende week bieden los van de thuissituatie. Op een leuke manier kennis maken met scouting en als het na het kamp echt kriebelt willen we hen achteraf helpen een ideale scoutsgroep te vinden!

Jezelf vijf dagen afvragen waarom je niet in je luie zetel bent blijven zitten, en de zesde dag niet naar huis willen.

foto van Open Kamp Antwerpen.